Кундалини йога – йога на осъзнаването и любовта

Успокояването на ума, събуждането и балансирането на потенциалната енергия в тялото, осъзнаването и абсолютният покой са възможни дори тук, на Земята, дори в стресовия начин на живот в големите градове. Не е необходимо да се изолираме в някой манастир или да не се срещаме с други хора, за да успокоим ума си и да достигнем до по-висшите нива на съзнание. Днес повдигаме завесата пред Кундалини йога – йога на осъзнаването. Йога, която помага за балансиране на ендокринната система, нормализира функционирането на органите в тялото, хармонизира ума, дарява спокойствие и любов.

За разлика от другите видове йога, особено за разлика от Хата йога, Кундалини йога е доста по-динамична, ненапрягаща при изпълнение на различните асани и много тонизираща. Всичко това се свързва със събуждането на потенциалната енергия на всеки човек, наричана от древните индийци Кундалини. Кундалини е представяна като змия, която се намира в долната част на гръбначния стълб. При събуждането на Кундалини, енергията преминава през всичките енергийни точки нагоре, наречени чакри. Тогава всъщност човек е напълно балансиран и успява да използва целия си капацитет.

За Кундалини йога си говорим с Никола Змияров, който води курсове по този вид йога в йога център в столичния квартал „Изгрев”.

- Каква е разликата между Кундалини йога и другите видове йога?

- Кундалини йога е много древна наука, може би тя е първоосновата на другите видове йога. Например популярната на Запад Хата йога възниква около 12-13 век. От тогава поне датират първите текстове. Кундалини йога е много по-древна, тя е възникнала хилядолетия преди новата ера. В древни текстове, наречени тантри, се разказва за тази сила, която представлява генетичната енергия на човешкия организъм, която е конструирала човешкия организъм. Човек, който посещава курс или си купи дисковете за Кундалини йога, ще забележи, че упражненията са динамични, има комбиниране между дихателни и двигателни техники.
YouTube Preview Image
Самите видове упражнения са в малко по-различни варианти от тези, които са познати в Хата йога. Навярно разликата идва от това, че Кундалини йога по принцип се практикува във високите планини, където климатът е по-студен. Хата йога също се практикува в тези географски области, но се практикува и в тропическия екваториален климат. Няма да коментираме измислените йоги – като fat burning yoga, йога на 40% и други подобни, които са съвсем далече от целта и смисъла на йога. Това е поамериканчване или поевропейчване на древното знание, от което се взима само външната фасада и се вкарва един фитнес, едно напрежение, едно усилие.

- Как да разберем дали имаме нужда от Кундалини йога и дали енергията в нас е блокирана?

- Човек би могъл да потърси хармонията и съзнателното щастие от Кундалини йога, когато установи, че е изнервен, напрегнат, започне да се изморява бързо, да се ядосва, появяват се хронични болести, пият се непрекъснато хапчета или се започва с подсмърчането при падането на първите капки дъжд. Трябва да търсим щастието и хармонията целенасочено, а не да чакаме по случайност нещо да се случи.
YouTube Preview Image
Когато човек види, че се отделя от състоянието на хармония и блаженство, че не е щастлив, тогава би могъл да се обърне към това древно знание. Нека да обърнем внимание, че съвременната цивилизация и съвременната психология не ни предлагат такъв вид знание за възстановяване на хармонията. Това го предлага древното знание. Хубаво е да знаем, че само когато сме хармонични, щастливи и здрави, бихме могли да донесем полза на близките си и на обществото. Ако сме изнервени, вкиснати, напрегнати, болни и негативни, не помагаме нито на себе си, нито на някой друг.

- Какви болежки могат да се лекуват?

- Съвременната медицина много трудно се справя с хроничните болести. Обикновено не се справя, а само предписва поддържащо лечение. Хроничните болести като цяло се повлияват страшно добре от системата йога, а резултатите са блестящи. Кундалини йога помага при проблеми с опорно-двигателния апарат, гръбначни изкривявания, проблеми с централната нервна система, депресивни състояния. Има и случаи на хора със страховити психиатрични диагнози, от които след практикуване на йога не остана и следа. Това показва, че и болести, които се считат за нелечими, като параноидната шизофрения, например, могат да влязат в толкова дълга ремисия, че тя да си остане завинаги. Имаме и няколко случая на хора с ракови заболявания – рак на гърдата при жените, тумори в мозъка, при които имаше невероятни подобрения. Хората просто могат да оставят това заболяване в миналото.
YouTube Preview Image
- За колко време можем да усетим резултат и колко често трябва да практикуваме?

- За хората, които имат тежко заболяване, изготвям индивидуална програма. Те посещават курсовете периодично и се занимават с йога самостоятелно вкъщи. Човек, който иска да практикува, за да подобри качеството си на живот, за да не се превърне в „чичо и леля”, да не стане вкиснат, навъсен, мрачен субект, който сее негативизъм навсякъде, а иска да запази енергията си, доброто физическо и психическо равновесие, може да започне веднъж седмично.

Заниманията в нашия йога център продължават над два часа. В началото човек си представя един фитнес, където има дълги скучни досадни упражнения, тича се по някакви пътечки, механично се помпат мускули. Няма нищо общо с това. По време на самите занимания се променя и психическото състояние на човека, състоянието на съзнанието. Така са конструирани заниманията, че човек успява да се откъсне напълно от ежедневието, от мислите и напрежението. Дори само това вече има лечебен ефект.

Ако човек постоянно преговаря проблемите, които има, той не ги решава. Винаги всеки човек има проблем. Когато се реши един проблем, на негово място идва следващия. Това е нормално. Ние не можем да чакаме да свършат всичките ни проблеми. Когато човек се научи да забравя, да игнорира напрежението и неприятностите и да потъва в царството на блаженството и хармонията, тогава той е на прав път. Това състояние на хармония и блаженство може да се пренесе и в ежедневието му.

- Може ли енергията Кундалини да ни навреди? Инструктори твърдят, че ако се събуди Кундалини енергията, но не знаем как да я контролираме, може да се случи точно това.

- Това е един много разпространен предразсъдък. Той произлиза от една книга, която е много популярна на Запад. Книгата е написана от един бивш митнически служител от индийските железници, който заминава на Запад, понеже е търсен за големи злоупотреби в Индия. В САЩ той се представя за гуру по Кундалини йога. В книгата си описва тази система като някакъв страховит демоничен мистицизъм, описват се някакви видения, пътуване извън тялото, срещи със страховити създания и т.н., което всъщност можем да квалифицираме като лоша научна фантастика с уклони към демонизъм. Това е представяне на древното знание по един много изкривен начин.

Кундалини йога може да навреди в много по-малка степен, отколкото шофирането на автомобил. Може да навреди практикуване на дихателни техники по книжки и сайтове. Много пъти тези дихателни техники са истински, но се практикуват в съвсем друга географска ширина – във високите планини може да се практикува продължително задържане на дишането, което никак не е подходящо за нашата географска ширина. Кундалини е енергията, която е конструирала човешкия организъм, силата, която прочита генетичния код, и клетка по клетка, орган по орган превръща зиготата в ембрион, ембрионът в жив човек, която поддържа структурата на човешкия организъм, тя е четящото устройство. Когато тази сила е в активно състояние, човекът е млад, здрав, жизнен и е с акъла си. Дегенеративните процеси са на минимално равнище. Разбира се, неправилно или погрешно практикуване на Кундалини йога могат да навредят.

- През цялото време говорите за система. Това означава ли, че не само физическите упражнения са необходими?

- Системата йога по принцип препоръчва човек да се откаже от някои хранителни навици, които го увреждат. Системата йога не препоръчва мъчителни гладолечения. Добре е човек да прави веднъж седмично пост, т.е. 24 часа да не приема храна. Това не е трудно или невъзможно. Въпросът е като се избере денят от седмицата, той да не се променя. В този ден човек може да бъде на сокове, в началото да консумира ядки, за да не получава хипоглекимия. Организмът има нужда да се почисти, да се освободи от токсините.

Ако човек се занимава по-сериозно с йога, той научава и определени очистителни упражнения, които почистват черния дроб, кръвта, цялата система. Един куп хронични болести могат да бъдат решени чрез този прост метод. След 27-28-годишна възраст нашият организъм няма нужда от голямото плюскане три пъти на ден. Това е направо страшно. Това е затлачване на организма, затова хората дебелеят.

В още един ден от седмицата човек може да приема храната, за която е биологически пригоден – ядки и плодове. Ние не сме тревопасни, но не сме и месоядни. Ако човек беше хищник по природа, щеше да изпитва удоволствие и прилив на апетит, когато види кръв. Както се изразява един индийски гуру – ще повярвам, че човекът е месояден, ако едно малко детенце го заведем в една стая, където има ябълка и зайче. Ако то изяде зайчето и започне да си играе с ябълката, значи е месояден.
YouTube Preview Image
- Може ли да се отслабне само с упражнения от Кундалини йога?

- Всъщност само с това може да се отслабва. Тези упражнения ще активизират ендокринната система, която е командната система на човешкия организъм. Щитовидната жлеза управлява метаболизма в човешкия организъм. Упражненията, които активизират ендокринната система и възстановят нейното изначално състояние, автоматично водят до регулиране на телесното тегло.

Дебелаците преобладават, защото хората са изнервени и ядат излишно, ненужно. Има анорексици, които не могат да ядат. Същите упражнения ще им помогнат и на тях, т.е. да имат пълноценно хранене. За регулиране на телесното тегло няма да помогне работа на парче, когато прилагаме диети, прочетени във вестниците, или 10-20-дневни гладувания.

Изтегли публикацията в ePub формат: