Билки и пречистващи практики намаляват пролетните алергии

С настъпването на пролетта и събуждането на целия живот в природата неизменно се появяват и пролетните алергии. При цъфтежа на дърветата се разпръсват полени, които могат да бъдат усетени на стотици километри и да предизвикат алергични реакции сред по-чувствителните хора. Възпаление на носа и устната кухина, непрекъснато кихане, сълзене на очите и хрема са само част от „екстрите”. Алтернативните методи за справяне с тези състояние се състои отново в храненето и някои пречистващи практики, които могат да ни спестят много главоболия :)

1.  Чесънът ще ви свърши най-добра работа. Чесънът и лукът съдържат кверцетин – съставка, която имитира антихистаминовия ефект на някои лекарства, които се предписват при пролетни алергии. Ако добавяте чесън и лук към зелената си салата, например, можете да се радвате на пролетта без никакви алергични реакции.

2. Лютият червен пипер, също като чесъна, съдържа кверцетин. Противовъзпалителните свойства на пикантния пипер загряват гърлото и носа и предотвратяват появата на раздразнения. Някои хора целенасочено добавят пикантни подправки към храната си, за да засилят топлината в тялото и да се избавят от раздразненията, причинени от алергени.

3. Мащерката е натурален продукт с доказано отхрачващо действие, който може да облекчи производството на слуз в началото на пролетните алергии. Мащерката има и силни антимикробни свойства, помага в борбата с инфекциите, причинени от задържане на слуз в тялото. Можете да усетите най-силно ползите от нея, като си приготвите топъл чай, който да пиете два пъти дневно.

4. Лайката е друг подарък от природата – хем здравословен, хем с приятен аромат. Лайката успява да облекчи сърбежите и сухотата на очите. Можете да използвате студени компреси, които да задържите върху клепачите си от 5 до 10 минути.

5. Бъз - този плод е с уникално съдържание на антиоксиданти и фитонутриенти, които са най-често използвани срещу грип. Бъзът укрепва имунната система и по този начин помага за бързото възстановяване на организма от грип или настинка. Има и противовъзпалителен ефект. Може да се пие пресен сок или дори вино от бъз, но направено от истински плодове.

6. Акупунктура – незаменимото древно азиатско изкуство, с което се повлиява на енергийните канали в тялото. Акупунктурата действа много по-бързо и силно от някои видове билки. Тя помага за укрепване на имунната система, но при нея е необходимо по-продължително „лечение”, за да се засили ефектът от стимулирането на определени енергийни точки по тялото. Все пак благодарение на акупунктурата значително можем да укрепим защитните сили на организма, които по-лесно да се справят не само с пролетните алергии, но и с всякакъв друг вид алергии. В тази графа влиза и масажът на тялото. Някои добри масажисти успяват да стимулират по-силно енергийните центрове дори от иглите в акупунктурата.

7. Джала нети – нещо наистина ефективно – йогистка практика за пречистване на носа. Изключително лесна за изпълнение. За нея е необходимо специално съдче, което прилича на каничка. В него се слага подсолена вода, в която може и да се добави лимонов сок. Солената вода на вкус трябва да наподобява физиологичен разтвор. Подсолената вода трябва да влезе от едната ноздра и да излезе през другата ноздра. Процедурата може да се прави сутрин и вечер. Не дразни лигавицата на носната кухина, ако е постигната точната пропорция между водата и солта. За сметка на това успява да пречисти носоглътката от всякакви секрети.

Изтегли публикацията в ePub формат: