Оксана: През следващите години ще изчистим всичко старо в себе си, за да изградим новото

Каква е силата на планетите, каква част от живота ни е предначертан и можем ли да го променим, какво ще се случи през тази година – на тези въпроси потърсихме отговор от астроложката Оксана Хорват-Станчева. Тя е завършила „Педагогика“, „Психология“ и „Немска филология“ в Беларус. След това продължава образованието си в Германия, където отново учи „Психология“, завършва магистратура по „Психология на рекламата“ в България, обучава се по „Позитивна психотерапия“ в Германия. В момента Оксана е докторант по „Психология“ в Българската академия на науките. 

- Какво показва разположението на планетите в часа на раждане?

- В часа на раждане се определя животът, който ще има този човек. Разположението на планетите по знаци, по домове и в зависимост от разположението им една спрямо друга, т.е. аспекти, които сключват, показва символично всичко, което може да се случи в живота на този човек. Не може да ни се случи нещо, което не е заложено в момента на раждане. Понеже астрологията е наука, която се занимава със символи, т.е. винаги има няколко варианта, не всичко е предопределено, така че да няма мърдане. Има свободна воля, но тази свободна воля е в определени рамки, в определени граници. В зависимост от това колко осъзнато действа човек, може до голяма степен да си променя нещата, но пак в определени рамки, които са заложени в рождената карта, в хороскопа в момента на раждането. Няма значение дали вярваме или не вярваме в астрологията. Много хора казват: „Аз като не вярвам, на мен нищо не ми се случва”. Нещата се случват. Просто когато не вярваме, не знаем, не обръщаме внимание, вървим по течението. Когато знаем какво се случва, можем по-осъзнато да подхождаме и някои неща осъзнато да променяме.

- Най-общо казано колко домове има?

- Инструментариумът на астрологията са 12 зодиакални знака, това не са съзвездия. Има 12 дома, 10 основни планети, които се използват в класическата астрология, има и аспекти между планетите, като основните са шест. С тези неща правим карта и предсказания, т.е. прогноза.

- Каква е ролята на асцендента?

- Другата заблуда, която съществува, е че след 30-годишна възраст асцендентът надделява над зодията и хората започват да действат според асцендента. Няма как да се случи това, защото центърът на хороскопа е слънцето – разположението му по зодиакален знак, по дом, по аспекти – това е центърът, същността, тестото, от което сме направени. Асцендентът показва как изглеждаме на външен вид, външното ни поведение, контакти, първото впечатление, което създаваме. Това е все едно формата на тестото. И двете неща са части от нас, но асцендентът е по-повърхностната част. Понеже чрез асцендента комуникираме с другите, чрез него се проявява целият ни хороскоп, затова с годините влиянието на асцендента се засилва малко повече спрямо първоначалното, но не спрямо слънцето. От тази гледна точка има смисъл това, че асцедентът с годините се засилва и след 30-годишна възраст става по-силен, но става по-силен спрямо периода преди това, а не спрямо зодията.

- Вие споменахте, че все пак има някакво право на избор, когато човек живее осъзнато. До каква степен можем да променим хода на нещата?

- Когато става дума за карма, първо не съм превърженик на това, че кармата е нещо лошо. Всеки от нас има карма. Няма човек, който да няма карма.

- Защото сме дошли тук да учим нещо.

- Абсолютно. При някои е по-лесно, при други е по-трудно, но това пак си е избор на нашата душа в друго измерение. Когато знаем каква е правилната посока за нас според кармата ни, можем просто да минем по по-директния път, да не заобикаляме много. Когато не знаем, ние ще се лутаме, пак ще стигнем до същото място, но може да стигнем чрез много повече трудности и изпитания. В астрологията един от основните показатели за кармата, съдбата, това е северният възел. Той показва към какво трябва да се стремим, какво имаме да развиваме, на какво трябва да се учим. Имах един много драстичен случай, който показва как действа Северният Възел. Имах една клиентка, която в този живот трябваше да се учи на самостоятелност, независимост, финансова независимост, да управлява, да ръководи. Но така й се е стекъл животът, че на 18 години като ученичка се е запознала с мъжа си, оженили са се, имат 2 деца, прекрасно семейство – той развива бизнеса, тя се грижи за семейството, за децата, за дома, никога не е работила, защото не се е налагало и се чувства страхотно. Перфектно семейство. Точно на 36 години, когато северният възел обикновено вече дава индикации, започва да ни притиска, двамата катастрофират, той умира на място, на нея нищо й няма, една драскотина дори няма. На нея се стоварва отговорността за децата и трябва да ръководи семейния бизнес. При нея нещата са се случили по много драматичен начин. Слава Богу това се случва много рядко. В повечето случаи се случва по-меко, имаме си подсказки, имаме събития и просто е важно да се научим да ги разчитаме правилно. Тя, ако беше се насочила по-рано да ръководи, да управлява, можеше да не се случи по такъв драстичен начин промяната. По един или по друг начин винаги стигаме до това, което се изисква от нас.

- Има ли някакви техники, чрез които по-лесно да се отработят тези уроци в живота? Чувала съм, че се препоръчва практикуване на йога, на медитация.

- Йога и медитация са уроците, които са свързани с планетата Нептун или знака Риби. Ако имаме много силно влияние на Риби, на Нептун или на 12-и дом в хороскопа, и особено ако това влияние е свързано със съдбовните неща, тогава йога, медитация или изкуство, музика, рисуване, танци, актьорско майсторство са важни, но това е специфично за тази планета и за този знак. Много често точно това трябва да се отработва, защото там са най-коварните неща. Иначе може да са депресии, зависимости, здравословни проблеми, изолация, затвореност. Почти винаги има начин да се отработят нещата. Невинаги можем съвсем да избегнем събитията, но можем да ги намалим до минимум. Вчера говорих с един познат, който ми разказа един случай за човек, който се занимава с астрология. Този човек видял в хороскопа си за годината лоши аспекти, които показват, че е много вероятно да претърпи сериозна катастрофа. Ако на рождения си ден сме на друго място по света, на други географски координати, можем малко да изместим акцента. Той заминал на друго място. В крайна сметка, когато дошъл моментът да се случи събитието, той си счупил пръста. Пак се е случило събитието, но не е някаква страшна катастрофа страшна.

- Вярно ли е това, което пише по сайтовете, за съвместимостта на партньорите според зодиите?

- В повечето случаи е вярно. Ако разглеждаме обаче коя зодия с коя си пасва, това не е достатъчно добра преценка, защото когато съвместимостта е на базата на зодията, пак преценяваме на базата на разположението на Слънцето. Слънцето отговаря повече за нашата личност и няма толкова голямо отношение към партньорствата. Ако говорим за партньорства, там е важна Венера – тя управлява любовта, важна е Луната – тя отговаря за чувствата. Слънцето повече има отношение към разума. Затова е важно да се гледа индивидуалната съвместимост. Виждала съм случаи, в които на пръв поглед нещата изглеждат несъвместими. Например партньорите да са зодия Рак и зодия Овен – би трябвало да са абсолютно несъвместими, но ако единият има Луна в Рак, другият има Луна в Овен, ще имат перфектна съвместимост. Важно е какъв е и асцендентът.

- Доколко можем да вярваме на общите хороскопи, които са във вестниците и сайтовете?

- Колкото да се забавляваме. Те определят някакви основни тенденции. Хороскопите, които дават някаква насока обаче са по-верни, отколкото хороскопи, които се концентрират върху някакви конкретни събития. Вариантите са много, няма как да се случи едно и също нещо на всички представители на една зодия. Има смисъл от тези хороскопи само по отношение на това за какво е подходящ конкретният период. Който се интересува от астрология, по-добре е да гледа личния хороскоп, отколкото да гледа вестниците. В интернет има много сайтове, в които човек може да си изчисли хороскопа, дори има сайтове за безплатни прогнози.

- Какво е значението на интерпретацията на хороскопа?

- Това е най-важното. Самата карта всеки може да си я направи в интернет. В зависимост от това как ни се интерпретира наталната карта, така и ще разбираме нещата. Освен че човек, който интрепретира хороскопи, трябва да има добри познания по астрология, трябва да има и някаква етика. Попадала съм на случаи, в които например се казва категорично: „Не излизай в този ден, защото ще катастрофираш”. Много рядко човек може да бъде толкова категоричен. Имах един много драстичен случай, който направо ме хвърли в потрес. Дойдоха при мен две жени – майка и дъщеря, и дадоха данни на дете, внучето на едната и сина на другата, което по това време е било на около 6 годинки. Казаха ми, че, когато детето се е родило, те са му направили хороскоп, и астроложката е казала, че това дете ще живее само 7 години. Понеже детето наближаваше 7-годишна възраст, нали се сещате какъв ужас са изпитвали майката и бабата. Детето от своя страна е живо и здраво, всичко му е наред, обаче това си стои в психиката на двете. Когато погледнах картата на детето, видях, че нямаше кой знае какво да се случи по това време. Виждала съм къде-къде по-драматични хороскопи. Слава Богу, детето си е живо и здраво. Това беше преди около 3 години, то вече е на около 10 години. Такива неща на първо място изобщо не се казват, дори и да има някаква опасност. Има начин да се каже какво трябва да се направи, за да може човек поне да направи всичко възможно, за да избегне това нещо, да омаловажи събитието. Ако има неща, които са извън нашата воля, няма смисъл да ги знаем предварително, защото донякъде можем да ги предизвикаме.

- Настоящата 2013 година казвате, че е на Венера, в същото време по китайския хороскоп е годината на Змията.

- Те не си противоречат. Годината е на Венера, защото сборът на числата в годината 2013 е шестица, а това число се управлява от Венера. Венера е планетата на любовта, на хармонията, на брака, на партньорствата, но Венера е планетата, която дава много колебания. Тя отговаря за нерешителността и дори за мързела. Тази година хем ще сме по-колебливи, по-нерешителни, хем в любовта, в бизнеса, в партньорствата ще ни върви по-добре. Първата половина на годината – до края на месец юни, ще е малко по-нестабилна, защото Юпитер (планетата на късмета) е в Близнаци, където е най-слабо поставена. Тя дава нестабилност. Тези, които са по-гъвкави и по-адаптивни – ще са в по-добра позиция. През този период няма как да се гради нещо здраво, нещо стабилно. От края на месец юни Юпитер влиза в знака Рак, където е в екзалтация – дава късмет, щедро възнаграждава, особено по отношение на Рачешките неща – семейство, дом, жилище, деца. Затова хора, които имат намерение тази година да сключват брак, втората половина на годината при всички случаи ще е по-подходяща. Въпреки че отбелязвам, че всичко е индивидуално.

Хора, които имат намерение да строят дом или да създават семейство, или тепърва да търсят партньор, с който да създават семейство, втората половина на годината ще е много по-удачна, защото тогава ще има много по-добри шансове да се гради нещо много здраво, много стабилно.

Относно китайския хороскоп – първо ние живеем на Запад, имаме си Западна астрология и няма смисъл да намесваме Китайската астрология. Но понеже това е любопитно, аз също си слагам дракончета в кабинета, интересно ми е, приятно ми е, не, че този дракон нещо ще ме спаси или ще ме промени. Китайската астрология има по-голям смисъл в Китай, защото хората там мислят по този начин, възприемат нещата през тази призма. Черната водна змия на първо място е свързана с емоциите. От една страна змията е символ на мъдростта, от друга – пазител на семейството. Тук няма противоречие. Няма негативност в змията. Тя е отмъстителна, ако бъде настъпена, особено по отношение на семейството. Ако някой усеща, че неговото семейство е заплашено, със сигурност ще има възможност да го защити. Но при всички случаи змията изисква от нас търпение, мъдрост, постоянство и да пазим нашето си. Който го прави, ще е добре. Който посегне на чуждото, няма да му е добре във всяко едно отношение.

Има и нещо друго, което е много важно – една тенденция, която е в сила за близките две години и половина. През октомври миналата година Сатурн влезе в Скорпион. Скорпион е знакът на най-дълбоките емоции, на финансите, на крупните пари, на действия зад кадър – полиция, митници, мафия – много сериозни структури. Сатурнът е планетата, която проверява и дава изпитания. Затова в този период е много важно всеки да е отговорен към собствените си финанси, не е добре да харчим повече от това, което имаме – трябва да си правим сметката, да поемаме отговорност. Трябва да ограничим максимално кредитите и заемите. Освен това Сатурн в Скорпион дава много трудни изпитания в психологическо отношение. Ако има някакви психологически проблеми, те може да се задълбочат. Единият вариант е да изчистим тези емоции окончателно, или да преминем през изпитания. Затова в близките две години и половина на психологическо ниво ще има много повече проблеми. От октомври месец изведнъж започна една вълна от хора с панически разстройства, страхови неврози, с натрапливи мисли. Скорпионът отговаря и за ревността. Може да има много драми, свързани с ревност, дано да не се стига съвсем до крайности. Затова е много важно всеки от нас да поеме отговорност за психичното си здраве и да търсим начини как да се стабилизираме, а не да изпадаме в неконтролируеми състояния.

- Много ми хареса едно ваше обяснение точно за този период – когато Сатурн е в Скорпион. Вие казахте, че през тези две години и половина всъщност трябва да се изчисти всичко старо, за да се гради новото.

- Сатурнът има отношение към старото, а Скорпионът дава дълбочина. Този период изчиства всичко старо – стари модели, стари контакти, стари структури, всичко, което или вече е изчерпано като потенциал, или ни пречи, или стопира развитието ни. Това е период, в който трябва да се научим да се сбогуваме с неща, с хора. Това, което не ни върши работа, което усещаме, че ни товари, трябва просто да го премахнем. Ако ние сами извършим един вид дълбока чистка в живота си, ще минаваме по-осъзнато и по-лесно през този период, въпреки че няма как да ни бъдат спестени неприятните емоции. Когато човек държи на нещо и трябва да се раздели с него, е ясно, че му е неприятно. Но когато осъзнаваме, че това е необходимо, за да градим нещо по-здраво, поне ще виждаме смисъл и няма да се обиждаме на съдбата.

- Какви видове бизнес или професия е най-добре да се развиват през тази година?

- Ако човек иска да създаде нещо стабилно, нещо, което да се развива през следващите години, добре е да го направи след края на юни. Рачешките области са всички области, които са свързани с хранене, вътрешно обзавеждане, интериор, строителство, селско стопанство. Тези области ще са по-успешни през тази година.

- Вие имате ли прогноза кога ще свърши финансовата криза?

- Финансовата криза според мен върви на вълни. Астрологически тя започна, когато Сатурн влезе в Дева – през есента на 2007 г. Девата е знакът на детайла, на подреждането, на документите. Тогава беше публично оповестена информацията, че е имало фиктивни документи при сключване на сделки и т.н. След това от края на 2010 г. Сатурн влезе във Везни. Везни е знакът на бизнеса и Сатурн тръгна да подрежда бизнеса. Тогава започнаха междуфирмените задължения. Сега Сатурн влезе в Скорпион и рови още по-надълбоко, защото Скорпион отговаря за тайните, скритите, крупните пари, това, което стои в сянка. Сега ще има най-дълбоко изчистване. Но хора, които се занимават с абсолютно открита и легална дейност, т.е. няма незаконни неща или някакви скрити тайни, при тях би трябвало вече нещата тази година да се стабилизират. Сатурн в Скорпион всъщност е тежката артилерия – до средата на 2015 г. След това Сатурн влиза в Стрелец и би трябвало да даде повече оптимизъм. Би трябвало в близките две години да се усеща кризата. Няма как да бъде задълбочена, няма как тепърва да се сриват нещата. Те ще се сриват, но за тези, които са в сянка, т.е. няма как да засяга всеки един от нас.

Изтегли публикацията в ePub формат: