Предисторията на това интервю е много интересна и за пореден път доказва теорията, че човек среща хората по пътя си, когато е готов за тях. С д-р Георги Гайдурков пазаруваме от един и същи био магазин в продължение на година, засичали сме се почти всеки ден и не сме се познавали. Докато не се роди идеята за сайта sun-bg.com и общите ни приятели от магазин „Верде“ съдействаха за това интервю :) Благодарни сме, че можем да обменим идеи и да черпим от опита на д-р Гайдурков, който съставя персонални хранителни режими, базирани на природната медицина. За консултация с него можете да откриете контакти на личния му сайт gaydurkov.wordpress.com.

- Д-р Гайдурков, защо твърдите, че човек страда от една болест?

- В медицината има хиляди диагнози и цялостната й парадигма, поне от Просвещението насам, е да разглежда човешкият организъм, а и въобще света около нас, прекалено аналитично. Това е прекрасно, но е половината от истината. Все повече обаче се налага да си припомним обратния възглед, който все още е наличен в източната медицина – холистичния, цялостния, синтетичния подход.

Трябва да имаме съзнанието, че нашето тяло не се състои от отделни независими парчета, които са сглобени механично, а е по-скоро една градина, а лекарят е градинар, който се грижи за тази градина. Когато имаме дисбаланс в една екосистема, това не може да е проблем само в едно екологично звено. Органите са като скачени съдове. Процесът на болестта винаги се развива на ниво цял организъм.

Отделният натоварен орган много често поема товара като компенсация, като един предпазен вентил, за да може организмът да се прочисти. Природата не търпи отпадъци. Ако се появят такива, тя веднага ги лизира до други продукти.

Медицината все още се опитва да се бори против бактерии, вируси и т.н., несъзнавайки че те винаги са били част от екологичната среда на човека и могат да бъдат патогенни за нас само, ако в организма има отпадни метаболитни продукти, които микробите да използват за храна. Те се хранят с отпадъците, за да ни прочистят, разбира се с цената на болестта.

Мъдрият човек обаче няма да чака да се лекува чрез вируси и инфекции, а ще направи така, че да няма отпадъци и да няма нужда микробите да идват на помощ. Самият аз бях с много тежки инфекции. Непрекъснато живеех с антибиотици до 31-вата си година и си мислех, че това е генетично заложено, защото баща ми по същия начин развиваше тези инфекции. Промених храненето и само за няколко седмици вече нямаше инфекции.

Д-р Гайдурков и Лидия Ковачева

- Кой орган се атакува първи?

- Когато едно дете се роди, ако двамата родители не са се хранили правилно, детето е токсично. В голяма част от случаите още в началото детето има горно и долно диспетичен синдром, т.е. отреагира с колики, повръщане, диария. Първият орган, който реагира като изхвърля чуждите вещества навън, е стомашно-чревният тракт. Това е и първата система, която се сблъсква с неестествената храна.

Ако бебето се храни със сухо мляко, което е лишено от активни ензими и няма нищо общо с кърмата,  е логично да отреагира със стомашно-чревния тракт. Ако отпадъците останат в организма, започват да оказват влияние върху другите части на тялото и започват да се развиват различни инфекции – на горните дихателни пътища, на пикочната система, но това са опитите на организма чрез възпаление отново да се реабилитира. Най-лошото е към отпадъците в организма да хвърлим и лекарства. Това е все едно да слагаме отрова в отровата.

- С каква храна да се храним?

- Всяко животно по инстинкт знае храната си, никой не го учи. Например една новородена антилопа в природата се ражда, бозае, прави опити и започва да пасе. Не се колебае дали да лови мишки. Едно малко лъвче няма да се опита да пасе трева, там няма алтернатива.

Парадоксът е, че човекът забравя най-първичните си потребности и се чуди коя е храната му. Другият абсурд са продуктите в един супермаркет. Етикетите на стоките са по-скоро близки до една химическа таблица, отколкото до храна, която да събуди апетит. Би трябвало етикетът с Е-тата да събуди рефлекса ни за повръщане.

Има и нещо друго – инстинктът може и да се манипулира. Ако ние сме захранени с неестествена храна, ще продължаваме да искаме това, с което сме свикнали. Ако захранвате дете с чипс, хот дог и солети, то вече не може да яде естествена храна, защото неговите рецептори не регистрират съответните вкусови качества на естествената храна, тя стои блудкава и безвкусна. Родителят първо трябва да се себепромени, защото той е еталонът за подражание на несъзнателно ниво от страна на детето.

Човекът е създаден за сурова храна. В голямата си част това са плодове, сурови зеленчуци, семена (ядки, различни зърнени култури). Можете да засечете това отвсякъде, дори в първата глава на Библията се казва точно това, разбира се със съответния поетичен език. Ако болестта е ранна, тя си отива много бързо с този тип хранене. Например едно високо кръвно си отива завинаги за две седмици и никога не се пият лекарства. В същото време за кардиологията това е нелечимо заболяване.

- Откъде да си набавим белтъчините?

соя

- Белтъчините са навсякъде около нас. Този въпрос отдавна е решен и ако някой лекар все още го коментира, нека да прочете повече, тъй като това са теории от средата на XIX век. Преди се е смятало, че пълноценни са единствено животинските белтъчини, защото съдържат осемте незаменими за човека аминокиселини. Ако ние приемаме непълноценни белтъчини, организмът ни не може да синтезира и това се превръща в енергия, но не и в материя. За известно време това не е страшно, но накрая се стига до хронично недохранване.

Много малко растителни продукти съдържат и осемте аминокиселини – соята, конопеното семе, киноа. Никога обаче природата не създава монокултури. В природата няма поле само от царевица или само от жито. Затова отговорът се крие в комбинациите. Ако вие смесите зърнена с бобена култура, сглобявате пъзела на дефицитните аминокиселини. Можете да смесите боб с царевица или леща с ориз.

- Има ли взаимноизключващи се храни, които в никакъв случай не трябва да комбинираме?

- Ако наблюдавате малките деца, ще забележите, че те дори не обичат да ядат салати. Те обичат да ядат зеленчуците поотделно. Инстинктът показва, че не е хубаво да смесваме прекалено много храни. В природата, дори всеядните животни, се хранят последователно. Със сигурност човекът не трябва да яде месо регулярно. В българската кулинария е нетрадиционно да се консумира месо повече от 1/3 от годината, защото хората са били в пости.

Плодовете винаги трябва да ги консумираме отделно и да не ги смесваме с друга храна. Те имат висок процент захари, които ферментират, а ако са смесени с друга храна, тази ферментация се преобразува дори в метилов алкохол.

Млякото, например, е създадено за директна консумация. Бих казал, че млеката трябва да се използват с доза, с удоволствие. Перверзия е човекът да пие мляко от друго същество. Няма животно, което да пие мляко от друг биологичен вид. Нека припомним, че едно животно бозае, но след като се отбие, никога повече не пие мляко, дори и от майка си. Такова екологично кощунство няма как да остане ненаказано. Най-нежелано за всички е прясното мляко, но особено за децата то е пагубно и отключва най-тежките заболявания за в бъдеще – автоимунните, в това число и детския диабет.

Млечните продукти могат да се съчетават със зеленчуци. Киселото мляко може да се съчетава и с плодове, понеже не се получава ферментация. Месото най-добре е да е само със зеленчук. Съчетанието въглехидрат с месо е много тежко. Такова е съчетанието сирене с тестен продукт, което е много често срещано. Да, българинът е ял баница със сирене, но 200 дни в годината я е пропускал.

- Всеки, който се интересува от теглото си, изпитва ужас от мазнините.

- Наднорменото тегло вече е напаст, пандемия. Повечето от децата са с изменени тъкани – крачетата стоят като клечки с отоци, бледост, подпухналост, сенки под очите. Това не е здрава тъкан. Иска ми се да отбележа, че килограмите може да са нормални, но това не означава, че няма болна тъкан.

Наднорменото тегло не е генетичен проблем, спекулира се с тази страна. Просто има грешка в стопанисването на гените. Най-лесно този проблем се решава, когато сменим стила на живот, и то предимно стила на хранене. Всички хранителни програми трябва да се правят под лекарско наблюдение поне до момента, в който клиентът ще има повече информация и опит, за да се самосъхранява и саморазвива.

Хората са дебели главно от солта. Махнете ли солта за известно време от храната си, веднага задръжането на вода в организма отпада. Важно е да премахнем технологично обработените храни, като рафинирани продукти от бяла захар, бяло брашно, тесто, хляб. Съвременният хляб ще ви прави дебели и дисбалансирани. Той е обработен технологично, в него има много сол. Вареното жито, например, няма нищо общо с житото, направено на хляб, въпреки че съдържат еднакъв брой калории.

Мазнините са другият отговорен фактор за напълняването. По някаква причина сме решили, че мазнините трябва да се изолират химически и да се затворят в бутилки, независимо дали става въпрос за зехтин или олио. Всъщност това е една бомба, това е масло в огъня, разбирайте на възпаления, на тумори и т.н. Природата не е създала най-мощният нутриент, за да бъде в изолиран вид.

Когато вие сипвате олио или зехтин в яденето си, след това мазнината плува във вас, както олио върху вода, и запушва вашите съдове, от което следва атрофия, недохранване на тъканта, анемия и редица други дистрофии. Особено при вегетарианството екстрахираните мазнини са основния бич. Виждал съм как след 2-3 години тези хора се превръщат в развалина – с опадала коса, без зъби, сбръчкани, старци, с жестоки дисбаланси и дистрофии на органите. Това се дължи на недохранването, защото мазнините крадат цялата водноразтворима гама в организма – калций, желязо, магнезий.

За доставяне на мазнини в тялото може да се използват маслини, но обезсолени, и ядки. Мазнините са дадени от природата емулгирани. Ако посадите един суров бадем, ще израсне цяло дърво, нещо мощно. Ако насадите бадемово масло в саксията, нищо няма да стане. Разликата е между живота и смъртта. Всяко семе има мазнина – царевицата, житото, лещата, киноата, елдата, в ядките. Могат да се правят най-различни дресинги от ядки, понеже те са по-мазни. Едно невероятно песто от маслини е по-хубаво от зехтина, но препоръчително е да обезсолим маслината.

*Очаквайте втората част от интервюто с д-р Гайдурков, в която ще разясним конкретни хранителни режими за справяне с остеопорозата, бъбречни проблеми, диабет от втори тип и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Изтегли публикацията в ePub формат: